Spåren på Rutberget

På Rutberget finns skidspår som passar alla typer av skidåkare – från de som vill ut i solen, fika och träffa likasinnade till de som vill köra hårda backintervaller eller långpass inför vinterns skidtävlingar.

Här följer en beskrivning av sju olika spår, så att Du som är nyfiken på området kan hitta den lämpligaste turen för just dina syften.

 

1.Fjälltjärn – Hotell Rutberget: 6,2 km

Typ av åkning: ganska lättåkt, snäll uppförsåkning upp mot myrarna.

Fjälltjärn - Hotell RutbergetSpåret från Fjälltjärn går till en början efter en skogsbilväg och är det spår som oftast är tidigast åkbart på vintern och som håller längst in på våren. Det börjar på skuggsidan, vid foten av Högkullen och stiger behagligt lite på skrå i några kilometer. Spåret går mestadels över öppna ytor, vilket gör att man kan få sol på sig om man kommer sig iväg i god tid på dagen. Spåret gör en skarp vänstersväng i en liten saxbacke och efter denna är det inte långt kvar tills man möter solen och den gnistrande snön på myrarna. Du är uppe! Åkningen är mycket lätt härifrån och inbjuder till både stakträning och livsnjuteri.

Uppe på Tomten finns ett vindskydd, ett välkomnande konstverk och en termometer. Från denna lilla höjd är det utförsåkning nästan ända fram till Hotell Rutberget och Grillstugan. Den osäkre bör ta det lite försiktigt i den korta, men branta backen.

 

2. Gnistretrundan: 4 km

Typ av åkning: Lättåkt

Lilla rundan

Denna lilla runda lämpar sig för barnfamiljer som vill njuta av skidåkning i snäll terräng. Spåret går över små, fina myrar och passerar vindskyddet Gnistret, där man kan stanna och fika om man vill. Det ansluter till det andra spåret från Fjälltjärn och tar man vänster i den korsningen går spåret på skogsbilväg tillbaka till parkeringen.

 

 

 

3. Kättingvägen: 1,8 km (till anslutningen) och 4,1 km till Hotell Rutberget

Typ av åkning: Tuff början!

KättingvägenKättingvägen ansluter till spåret från Fjälltjärn. Vid Kättingvägens början, nere på vägen som går till Västeralnö fäbodar, finns en liten parkering. Detta är den näst kortaste vägen mellan en parkerad bil och Hotell Rutberget med Grillstugan, och det är en fin tur om man inte räds en lite tuff start. Kättingvägen börjar med en lång backe som stiger rejält i två etapper. Spåret går efter en skogsbilväg och är helt klart ett alternativ för den som är sugen på backintervaller.

 

4. Ruttjärnsslingan: 5,2 km

Typ av åkning: Kuperad, omväxlande.

RuttjärnsslinganFrån hotellet utgår en slinga som är mycket populär bland Rutbergsbesökarna. Den tar Dig förbi vackra, gnistrande Ruttjärn och vidare via små backar och kringelikrokar. Efter några kilometers härlig åkning över små myrar kommer spåret upp på Stormyran. I korsningen med spåret från Fjälltjärn finns en stor anslagstavla med spårkarta. Ta höger i denna korsning och Du är tillbaka vid Hotell Rutberget och Grillstugan på en stund. Vill man, så kan man korta av denna runda med ungefär en kilometer genom att starta med att åka ”Genvägen” från Hotell Rutberget. En skylt finns vid detta spår.

Ibland dras en extraslinga upp på Stormyran. Den är oerhört vacker och bör avnjutas i solsken och sakta mak!

 

5. Västeralnö fäbodar: ca 600 m upp till Rutbergsslingan, 2,3 km till Hotell Rutberget och Grillstugan

Västeralnö Fäboder - Hotellet Vid Västeralnö fäbodar finns en parkering. Därifrån kan man antingen kliva på spåret som kommer från höger, från Huggsjöstugan, och åka längs med bilvägen ned till Kättingvägens början. Eller så kan man saxa, alternativt gå med skidorna i handen, uppför den branta backen som leder upp till Rutbergsslingan. Detta är den absolut kortaste vägen mellan en parkerad bil och Hotell Rutberget med Grillstugan. Följ skoterspåret som försvinner in mellan fäbodarna!

 

6. Backsjö: 2,3 km till Huggsjön, 4,7 km till korsningen vägvalet, 8 km till Västeralnö fäbodar och 7,7 km till Hotell Rutberget och Grillstugan

Se översiktskartan under fliken Karta med beskrivning!

Typ av åkning: Mycket lätt till Huggsjön och till korsningen vid älgtornet. Snällt stigande mot Västeralnö fäbodar. Mellan korsningen vid älgtornet och hotellet, högra vägvalet: Mycket tuff åkning.

Från parkeringen i Backsjö åker man ganska bekvämt till Huggsjöstugan, till och med på lite bakhala skidor. Stigningen är nämligen snäll och första kilometern går efter skogsbilväg. Utsikten är vacker ned mot Lomsjön. Efter en kilometers åkning genom skog och över myrmark kommer man fram till Huggsjöstugan.

Spåret fortsätter genom skogen och ut på en skogsbilväg. När man åkt ca 4,7 km kommer man till en spårkorsning vid ett älgtorn. Här har man ett viktigt val framför sig!

Spåret som går till vänster leder till Västeralnö fäbodar. Det stiger i stort sett konstant hela vägen dit (ca 3 km). Spåret går delvis över öppen mark men mestadels i skogen. Spåret till höger tar Dig direkt till Hotell Rutberget och Grillstugan. Dit är det ca 3 km från korsningen. Väljer du detta spår bör du ha bra vallat och inte vara rädd för backar. Åkningen upp till hotellet är tuff, men den bjuder på väldigt vackra vyer om Du kommer ihåg att se Dig omkring då och då.

 

7. Hantverkaregatan: 7,5 km till parkeringen i Backsjö, 9,8 km till Huggsjöstugan och 15,2 km till Hotell Rutberget

Se översiktskartan under fliken Karta med beskrivning!

Visst är det ganska märkvärdigt att man kan åka skidor ända från stan och upp på Rutberget?

Om snötillgången är god brukar ett spår dras från elljusspåret vid Hantverkaregatan, genom skogen på skuggsidan av Åsberget, ned över åkrarna i Måle, Tjärn och Backsjö, där det ansluter till spåret nedanför parkeringen i Backsjö. Åkningen är varierad och kuperad. Spåret går delvis efter den gamla sträckningen av Fabriksloppet. Det brukar dras någon gång i veckan under våren.

 

Jennie Magnusson, november 2013. Rev 2016