Mer om berg och stugor

 

Rutbergsterrängen

Bild1Merom

Vår Herre måste ha varit på ett alldeles strålande humör den dag Han skapade Rutberget. Detta område, som blivit så mycket omskrivet i lyriska ordalag som magiskt, trolskt, himmelskt och sagolikt. Nu har Han överlämnat detta paradis till oss alla att sköta och vårda. Välvilliga markägare upplåter mark till spår, vindskydd, raststugor och bilparkeringar. Örnsköldviks kommun träffar nödvändiga avtal. Överenskommelserna kräver löpande revideringar eftersom området hela tiden utvecklas. Rutberget idag ser inte ut som det gjorde förr. Huggsjöstugan byggdes i början av 30-talet i privat regi och blev öppen för allmänheten på 40-talet. Därefter övertogs den av Örnsköldsviks Segelsällskap för att så småningom hamna i kommunens ägo. Idag innehåller Rutbergsterrängen ett helt komplex med skidspår och slingor med start från centrala Örnsköldsvik (Hantverkargatan), förbi Huggsjöstugan upp till Hotell Rutberget och ned till Fjälltjärn. Den sammanlagda längden på alla spår och slingor (se karta under fliken ”Slingor och spår”) är ca 40 kilometer. Flera vindskydd med grillplatser finns utplacerade i anslutning till spåren. (Bo Edman och Patrik Karlin, 2013).

Vilken lyx för oss Ö-viksbor att ha fjället inom cirka 1,5 mils avstånd!  Det går en skröna om att Kungen av Backsjö, David Olofsson lär ha sagt till sina barnbarn:

”Inte behöver ni jänter åka 30 mil för att komma till fjälls. Det är bara att spänna på sig skidorna och åka upp till Rutberget. Då är ni framme.”

Det är så sant. Varför gå över ån efter vatten? För våra förfäder var det inte tu tal om annat än att det var fjällskog man for till, när man skulle till Rutberget.

 Huggsjöstugan

Bild2MeraomHuggsjöstugan har anor från 30-talet då överläkare Gustaf Lindström var initiativtagare till att stugan byggdes. Den ligger ca två km från Västansjö Bygdegård, f.d. folkskola. Den har allt sedan sin tillkomst varit ett populärt utflyktsmål. På 50-talet, under läraren Märta Olssons ledning, åkte skolbarnen skidor från Krokstaskolan på fettisdagar över Lomsjön och upp över åkrarna i Västansjö. Väl framme fick de varm choklad och bullar. Numera är det IF ÖKA som driver stugan, och under högsäsong har man servering lördagar och söndagar. Här har vi Ö-viks troligen mest prisvärda fik, som serverar härliga semlor till kaffet.

 IF ÖKA har som årlig tradition att i februari/mars arrangera månskensturer med facklor från Backsjö. Föreningen satsar på barnfamiljer, och har därför ordnat så att man vintertid kan gå från Västansjö Bygdegård, och dra knattingarna på bobbar eller pulkor. (Carina Olofsson, 2013).

Hotell Rutberget

Bild3MeraomMitt i Rutbergsområdet byggde fem Sörvästansjöbönder i början på 40-talet en skogskoja. Den byggdes av eget virke, sågat på Axel Selanders såg. Hästar användes för att forsla upp de olika delarna. Skälet till att man byggde baracken var att det var rätt långt att gå när man skulle hugga timmer i Rutbergsterrängen – då var det praktiskt att ha en enkel byggnad där man kunde övernatta och koka mat. (Ernst Selander, 2013). 

I slutet på 60-talet stod kojan tom fram till dess att den nybildade föreningen Nola Motion övertog den. Den 15 juni 1974 träffade man ett arrendeavtal på 3 000 kvadratmeter, inklusive kojan, med fem markägarna. Nu blev det bråda dagar med att renovera. Ut med sovbritsarna och in med ny spis. Golvet slipades och lackades. Sedan målades det om, in och utvändigt. Det skulle ju bli ett hotell! (Rolf Näslund, 2013).

Detta är alltså upprinnelsen till det som under Nola Motions ledning kom att bli Hotell Rutberget. Satsningen blev en fullträff och många skidåkare har genom årens lopp haft raststugan som utflyktsmål. Tänk att ha sin ryggsäck packad med fika och en termos, ta in på hotellet och slå sig ned framför kaminen där det sprakar härligt från veden. Livskvalité!

Bilden här ovan visar det nya hotellet som invigdes våren 1990. Det fanns ett antal driftiga människor inom Nola Motion i mitten på 80-talet, med Gunnar Norenius i spetsen. Man tyckte att det gamla hotellet sett sina bästa dagar. Planerna konkretiserades mer och mer, och efter att ha fått investeringsbidrag från kommunen och bidrag från lokala fonder, kunde man starta bygget.

 Skidspåren

Bild5Meraom

Spåren sköts av Hägglunds SK Ski Team. Man kan tro att det enbart är ett arbete på vintern, men grunden till bra spår läggs under barmarkssäsongen. Då jobbar parhästarna Hans-Erik Köhn, utnämnd av Sture Lindblad till BergsKungen för att han drar upp så fina spår, och Hasse Edblad med att avleda vatten. Det sker med dikning, trummdragning och bygge av träbroar. Sedan är det träd och sly att avverka, så de inte blockerar spåren. När vintern kommer kallar Hans-Erik samman ett snöskoterlag, som hjälps åt med spårdragningen och transporter av ved och sopor.

I början av skidsäsongen dras inte alla spår upp, men en bit in i januari blir det ca åtta mil på skotern för att dra upp dubbelspår från Bussbyvallen upp mot sjukhuset, över Måle mot Backsjö och upp på Rutberget. Utefter spåren finns handgjorda skyltar i trä för att förtydliga på vilken plats man är. Förutom skyltarna har Nola Motion satt upp termometrar och två snödjupsmätare.

Vindskydden

Vindskydden ägs av kommunen och sköts av Hägglunds SK Ski Team, som underhåller dem och fyller på med ved. Man kan också göra sig ett eget vindskydd, genom att gräva ned sig i någon lämplig sluttning, när vårsolen gassar som skönast.

Parkeringarna

Kommunen ansvarar för snöröjning och skötsel av parkeringarna i Backsjö, Västansjö Bygdegård, Fjälltjärn och Västeralnö fäbodar.

 

Hanabäck i januari 2014. Rev 2016. Rev 2018.

Kjell Larsson