Nola Motion Sverigekarta

ÖRNSKÖLDSVIK

VINTERSPORTSTADEN VID KUSTEN

I Örnsköldsvik har genom åren arrangerats många vintersporttävlingar. Backhopp­ning, slalom, längdskidor, ishockey, konståkning, curling och isracing har alla haft flera SM-arrangemang i staden. Så traditionen att
ordna det bra för vintersportare finns i stor utsträckning.

För motionärer på längdskidor har aktiviteter funnits sedan urminnes tider, det har varit den vanligaste vinterleken för unga och gamla. Spår drogs då upp utan maskinell hjälp i olika delar av kommunen. Ute i samhällena runt stadskärnan finns nu för tiden många skidspår av olika längder. Där avgörs ungdomstävlingar flera gånger i veckan medan de stora arrangemangen håller till på Skyttis som ligger centralt i Örnsköldsvik. Här ser snökanoner till att skidsäsongen börjar tidigt och slutar sent!

För entusiasterna som vill åka skidor ute i skogsterräng en bit från tätorterna finns Nätra Fjällskog och Rutbergsterrängen att använda. I båda områdena sköts spår­ningen av ideella föreningar med bidrag från kommunen. Ofta är spårslingorna mycket bra och består för det mesta av två parallella spår.

Till Nätra Fjällskog finns anslutningsvägar från E4 två mil söder om Örnsköldsvik. Rutbergs­terrängen nås från väg 352 mellan Örnsköldsvik och Björna eller från vägen mellan Själevad och Gottne (se fliken ”Hitta till Rutbergsterrängen”).

Till Örnsköldsvik går många dagliga flygturer från Arlanda och av tåg- och buss­förbindelser finns ett flertal via Botniaban och E4 både från norr och söder. Tåg och bussar går också direkt till och från Östersund.

När Du kommer till Örnsköldsvik kommer Du omedelbart att förstå att Du kommit till en vintersportstad, Paradiskullen för backhoppning är väl synlig från stadskärnan och Skyttis syns också härifrån. Nätra Fjällskog ligger tre mil söderut efter E4 och Rutbergs­terrängen 15 km åt nordväst. Fjällräven Center för ishockey bl a ligger också nära stadens centrum.

     VÄLKOMMEN!

Kjell E Mattsson 2014. Rev 2017