Artikel i ÖA i maj 2013, rev 2018

 Gamla Hotellet upp i rök!                      

Gamla hotellet brinner

Sista skedet av gamla Hotell Rutberget.

Nola Motion hade arbetsmöte tillsammans med kommunfolk och markägare onsdagen den 10 april 2013 och då hände det saker. Vi såg till att gamla Hotell Rutberget blev lågornas rov, ja till slut fak­tiskt jämnad med marken. Det blev till och med bara en grop kvar när vi var klara. Den över sjuttio år gamla skogsarbetarkojan, som byggdes under andra världskriget, hade gjort sitt och markägarna, som ville ha hjälp med att få bort den ur skogen innan den skulle falla ihop av sej själv, var nöjda.

Efter förberedelsearbete där fönster, plåttak och intressant lös inredning räddats undan, sattes tändstickan till vid norra gavelväggen. Det visades sej att virket var torrt, liksom spånfyllning och tillsammans med underlagspappen blev det en väldig fart på brasan. Ett tiotal frivilliga arbetare tittade storögt på när lågorna vid tolvtiden kastades upp bland trädkronorna! Vid halvfyratiden brann det bara lite grand av det som var kvar av golvåsarna. Nu återstår bortforsling av sånt som var värt att spara och Nola Motion kan vidareutveckla platsen framför det nuvarande hotellet så att det ska kännas ännu trevligare att komma till.

Skidföret i Rutbergsterrängen är annars utomordentligt bra och det kommer att vara så åtminstone någon vecka in i maj. Alla skidmotionärer väntar nu på dom skiddagar när man kan åka i 20-gradig värme med bar överkropp och till slut lägga sej ned i en torr solbacke, sola lite grand och sedan inmundiga medhavd fika. Eller sitta på Hotell Rutbergets trappa och prata med vänner och bekanta.

L. Lejk

Bilder tagna av Kjell E Mattsson från samma tillfälle

DSC02484DSC02509DSC02525DSC02533DSC02543DSC02544